Hopp til hovedinnhold

Elektroniske skiver

Nittedal Skytterlag har 10 elektroniske skiver på 100-meteren. Vi har elektronikk både til trening og prøveoppskyting. Elektronikken gir god kapasitet på standplass, og gir god sikkerhet på standplass i og med at ingen trenger å gå foran standplass. Det er imidlertid noen punkter en bør være oppmerksom på.

Før man starter skytingen på en elektronisk skive er det viktig at man er nogenlunde innskutt. En elektronisk skive inneholder komponenter som kan skytes i stykker. Har du montert ny kikkert, eller er rifla ny? Spør mannskapet på standplass om hjelp!

Våre elektroniske skiver har en lydsensor i alle 4 hjørner som mottar lyden fra kula som passerer. Elektronikken beregner treffpunktet og på standplassen defineres dette på en monitor som viser skytteren hvor skuddet sitter. Selve skiva består av en treramme omgitt av en tynn gummiduk. Dette danner et resonansrom. Utenpå den tynne gummiduken er et ”magebelte” av tykkere gummi. Dette blir også gjennomhullet av kulene. Magebåndet kan flyttes rundt ved stor slitasje slik at det blir et noenlunde tett resonansrom.

Enkelte kaliber og kuler sliter mye på skivene. Grove kalibre og blyspisskuler stempler ut store hull i gummiduken. Dette medfører stor slitasje og dermed ekstra kostnader til vedlikehold av skivene. Vi oppfordrer derfor jegerne til å skyte minst mulig med blyspiss på de elektroniske treningsskivene. Spesielt ille er grove blyspisskuler (kaliber 9,3 og oppover), og alle kalibre med flatnesede blyspiss- eller hulspiss- kuler (45-70, 30-30 og lignende). Ammunisjon med hurtigekspanderende kuler (V-max, Sierra varminter, og lignende) ødelegger også mye og trening med disse bør foregå på baner som har pappskiver.

Skuddene vises som sagt på en monitor ved siden av skytteren. Hvert skudd markeres med en sirkel, markeringen for det siste skuddet vil alltid blinke sånn at det skal være lett å finne. Den eneste knappen på monitoren som skytteren skal røre er knappen merket ”Zoom”. Ønsker du assistanse før eller under skytingen, så rekk en arm i været.

Sist endret
10.04.2020 00:05